Политический блог. Новости. Крым. АТО. Аналитика.

вторник, 24 октября 2017 г.

Українська відповідь "Вагнеру". Або чи можлива поява в Україні приватних військових компаній.

Картинки по запросу частные военные компании

Сьогодні приватні військові компанії з постачальників збройної сили перетворилися у серйозний політичний ресурс. Їх руками зносять режими, влаштовують революції і навіть створюють держави. ПВК використовують для вирішення своїх завдань уряди Росії і країн Заходу. Це вже не просто шукачі пригод і легкої наживи - тепер це транснаціональні корпорації, готові в будь-який момент змінити світовий порядок.

Кількість приватних військових компаній в Європі та Америці за останні десятиліття зросла до п'яти сотень. Оборот світового ринку в цій галузі досяг сотень мільярдів доларів. Чому ж найманці виявилися настільки популярні?

Приватні військові компанії - недержавні комерційні організації, уповноважені державою (або іншим замовником) на рішення військових завдань. Їх сфера діяльності - охорона, супровід людей і вантажів в умовах бойових дій, нерідко участь у військових діях. ПВК можуть надавати також консультаційні послуги та навчання.

Іноді, помилково, приватними військовими компаніями називають будь-яку парамілітарну освіту. Головна відмінність ПВК від, наприклад, добровольчих батальйонів полягає в тому, що метою перших є отримання комерційної вигоди. У той час як добровольча діяльність, по ідеї, не передбачає отримання матеріальних благ. У той же час, окремі добробати або їх члени отримують незаконні доходи, але вони пов'язані, скоріше, з мародерством, рекетом або рейдерством, а не з класичним найманство.

Для держави-замовника ПВК має ряд переваг в порівнянні з армією. В першу чергу, це відсутність політичної відповідальності. Держава отримує можливість використовувати військове втручання на чужій території, ігноруючи норми міжнародного права. За таким принципом діяла так звана "ПВК Вагнера" ​​- російське збройне формування, яке діяло в Україні на території невизнаних республік. Частина загиблих бійців, які не є службовцями російської армії, були удостоєні посмертної нагороди президента РФ. Вагнер - колишній російський офіцер, який створив найбільшу приватну військову компанію Росії. Саме цій ПВК приписують проведення спецоперацій проти українських військ на першому етапі війни на Донбасі і знищення ряду вийшли з-під контролю польових командирів ДНР / ЛНР на етапі другому.

Зараз Вагнер начебто як відійшов від донецької порядку і виконує військові завдання російського керівництва в Сирії.

PWC-ru

Але така стратегія була відома задовго до появи "Вагнера". Наприклад, з самого початку війни в Афганістані в 2001 році, завдання британського і американського урядів виконували західні ПВК.

Друга перевага - ПВК економічніше, ніж зміст державної армії.

Наймати ПВК для виконання тих чи інших завдань час від часу значно дешевше, ніж утримувати цілу армію. Це величезний штат, велика кількість техніки, яку потрібно постійно підтримувати в робочому стані, складно контролювати витрати - від паливно-мастильних матеріалів до тієї ж техніки. При співпраці з ПВК всі турботи лежать на них. У Сьєрра-Леоне ПВК чисельністю 600 чоловік тримав ситуацію під контролем, і в рік це обходилося в 20 мільйонів доларів.

Третя перевага - якщо замовником виступає держава, воно не втрачає у військових операціях своїх громадян. Як правило, в подібних організаціях служать солдати з усього світу.

Україна входить до п'ятірки найбільш затребуваних постачальників бійців для ПВК разом з Англією, Південною Африкою і балканськими країнами.

Діяльність приватних військових компаній в Україні заборонена. Вербування, фінансування, навчання найманців для участі в збройних конфліктах караються позбавленням волі на строк від п'яти до десяти років. Таке ж покарання "світить" за найманство. В Україні немає власних приватних військових компаній, але є охоронні організації та тренувальні бази.

Якщо вам вдасться подивитися на реальний контракт, ви побачите, що у танкіста написано "консультант". Тому фірми в Америці, і в Британії називаються консалтингові, а що вони там роблять, це окреме питання. Ще за часів Радянського союзу ми відправляли в той же В'єтнам, в ту ж Африку те, що раніше називалося "обмежений контингент". Мозамбік, Ангола - ми ж воювали в тих країнах. Але тоді це називалося "військові радники", прикомандировані до посольства. Фактично це було те ж саме, тільки під егідою держави ".

Охоронні компанії спеціалізуються на кількох напрямках: море, повітря, суша. Одним з найпопулярніших видів замовлень є охорона морських перевезень: фронт роботи забезпечують сомалійські пірати в Аденській затоці, до того ж, така робота не вимагає високої кваліфікації.

Фахівці називають дві порівняльне досвідчені компанії. Перша - миколаївська організація "Вега". Але, схоже, вона переїхала в Москву: на сайті організації вказані кіпрський, британський і московський адреси.

Друга організація - "Омега консалтинг груп" - як і раніше працює в Україні, а саме в місті Славутич, що в декількох кілометрах від кордону з Білоруссю. Вони називають себе "приватна консалтингова компанія". Ця організація має досить широкий спектр послуг: займаються авіабезпеки, охороною суден від піратів, VIP-охороною. Окремий рядок заробітку - вогнева та тактична підготовка. На базі в Славутичі навчають стрільбі з пістолета, карабіна, гладкоствольної рушниці. Тут готують снайперів і навчають водінню на джипі-вантажівці, проводять курси виживання в будь-яких погодних умовах.
Співробітники цієї організації забезпечували охорону екс-прем'єру Іраку Ійяд Аллауй, сім'ї президента Афганістану Хаміда Карзаї, посла Великобританії в Іраку Майкла Аарона. У момент анексії Криму "омеговци" займалися тим, що вивозили майно і людей з півострова.

"Омега Консалтинг Груп" була сформована в 2011-му році в Україні, і на сьогоднішній день має три дочірні підприємства: в Великобританії, ПАР, та Того (Omega Consulting Group UK, Omega Consulting Group SA, Omega Consulting Group Togo SARL).

На сайті організації йдеться, що серед її замовників - українське Міноборони. Які саме доручення Міноборони давало цій не приватні військової компанії і навіть не охоронній фірмі - залишається загадкою.

Найманство - це традиційне заняття для українців. З цього починалося козацтво. І потім весь час за рахунок цього і жило. В Україні досить багато людей мають військову професію. ПВК могли б вирішувати і чисто українські проблеми. Багато чого в зоні АТО варто було б перекладати на ПВК: це було б і дешевше, і ефективніше. Які-небудь цілі ділянки фронту з оборони, наприклад, об'єктів 
Share:
Место: Unnamed Road, 15838, Deutschland

0 коммент.:

Отправить комментарий

BTemplates.com

Общее·количество·просмотров·страницы

Технологии Blogger.

Wikipedia

Результаты поиска

Translate