Политический блог. Новости. Крым. АТО. Аналитика.

понедельник, 16 ноября 2015 г.

Аналіз можливих дій бойовиків на Донецькому напрямку


Зведення InformNapalm: аналіз можливих дій бойовиків на Донецькому та Артемівському напрямках 

Вперше за останні півроку сідаю писати аналітичний огляд дій на фронтах АТО. Зараз зробити це дуже важко, бо в інформації, що надходить від інсайда, багато плутанини. Думав підготувати мапу, але щодо правильної конфігурації лінії розмежування інформацією не володіє навіть Генеральний штаб. То один, то інший підрозділ з обох боків займають населені пункти та панівні висоти, які потім залишають. Почалася масова асиміляція бойовиків і спроби виїзду на звільнену територію, тому вже не відомо, які пункти можна вважати підконтрольними українській владі, а які тільки такими здаються. Тому було обрано найоптимальніший варіант, а саме: використовувалася мапа, лінія розмежування на якій відповідає стану справ на червень 2015 року, коли було опубліковане останнє зведення.


Що ми маємо сьогодні. Після серії терактів у країнах Європи, які президент РФ постарався списати на ІДІЛ, з’явилася ймовірність відновлення бойових дій на сході України.
Для початку розглянемо ті напрямки, щодо яких інсайдери міжнародної волонтерської спільноти InformNapalm дають найбільше інформації.
Донецьк. У Донецьку помітили прибуття до 600 чоловік особового складу кавказців. Крім того, відбулася зміна керівництва бригади “Схід”, де на зміну місцевим бойовикам прийшли відпускники із РФ. За інформацією, що потребує додаткової перевірки, в районі шахти «Лідіївка» розгорнуто дивізіон РСЗВ «Ураган». Спостерігається рух техніки та особового складу по вул. Петровського в напрямку населеного пункту Мар’їнка. Отже, можна висловити припущення, що на західних околицях Донецька йде накопичення сил для удару по Мар’їнці та Красногорівці. Що це дає бойовикам? Вихід на населений пункт Курахове і контроль над Курахівською ТЕЦ, як важіль тиску на Р. Ахметова. Додатковим доказом підготовки бойовиків до можливого наступу на західному напрямку є заїзд в Донецьк великої кількості командно-штабних машин і апаратних РЕБ. Ще одне угрупування формується в районі Донецького аеропорту.  За інформацією інсайдера: 4 апаратних + кшм + урал з особовим складом по вул. Університетській в бік Аеропорту”. Найімовірніше, ці сили накопичуються не для штурму Пісок, а для початку наступу з метою загарбати населений пункт Авдіївка. Але перед цим терористи спробують витіснити сили АТО із шахти “Бутівська”. На доказ цього наступна інформація: «40 фур в бік Донецька через Макіївське кільце. Не гуманітарний. + 2 УРАЛи з людьми. ВСІ з РОС. номерами», «Із Харцизька в Макіївку щойно заїхала якась гусенична техніка (але не танки). Їде дуже повільно в напрямку центра міста». 14 листопада також виявлена кочівна спецтехніка окупаційних військ РФ.
Отже, у Донецьку створено два ударних угрупування. І ми спостерігаємо початок перевірки оборони військовиків на міцність: вночі з п’ятниці на суботу та з суботи на неділю в районах, вказаних як головні напрямки ударів, було дуже шумно.
Другим пунктом, на якому ми акцентуємо увагу, буде Горлівка, де два дні тому побували Гіві, Моторола та один з російських генералів. При цьому лунали обіцянки, що незабаром Артемівськ повернеться під контроль “днр”. Хвилюватися поки не варто, але мене бентежить факт розгортання на схід від населеного пункту Горлівка (район н. п. Булавінське) бригадної артилерійської групи та великої кількості особового складу з технікою. Щоправда, в тому районі у терористів розташований один з навчальних центрів, що може свідчити про підготовку чергових навчань, але водночас це може свідчити про можливість наступу з глибини. Слід зазначити, що приїжджі польові командири та куратор акцентували увагу на Калінінському районі Горлівки, який разом із селищем Гольмівським є загрозою для українських військовиків, що зайняли оборону в населеному пункті Зайцеве. Крім цього,  14.11.2015 помітили рух танків, БТР і БМП у напрямку н. п. Зайцеве. Тож складається можливості зустрічних ударів з метою оточити військовиків, які займають оборону в Зайцевому, для отримання контролю над трасою Т0513 з наступним рухом в напрямку населеного пункту Артемівськ. І саме в ту мить, коли підрозділи сил АТО будуть намагатися зупинити рух ворога по вказаному напрямку і відбудеться удар з глибини, з боку Булавинського.  Мета удару: прибрати виступ в районі населеного пункту Миронівський, захопити його, отримати контроль над трасою М03 і вийти до Артемівська з півдня.
Втративши надію взяти населений пункт Дзержинськ з боку Горлівки, бойовики почали нарощування сили в районі Широкої Балки (в районі Широкої Балки щонайменше +5 БМП зайшли на цьому тижні) і в напрямку на Верхньоторецьке ( у п’ятницю вони вже попробували промацати блокпост у Верхньоторецькому). Загарбання населеного пункту Верхньоторецьке забезпечить бойовикам вихід до Авдіївки з півночі і закривання котла довкола міста. Слід також пам’ятати про проблемні питання із заводом в самому населеному пункті Авдіївка, відповідей на які немає донині.
У разі нападу на Авдіївку, терористи отримають контроль над трасою Н20, що дасть можливість розвивати атаку в бік Костянтинівки.
У цьому матеріалі розглянуто тільки ті райони, інформації щодо яких вистачило для більш-менш якісного аналізу. Надалі ми спробуємо уточнити інформацію, а також проаналізувати ситуацію на інших ділянках фронту.
Аналіз підготував:
військовий аналітик міжнародної волонтерської спільноти InformNapalm Артем Василенко.
(CC BY 4.0)
Share:

0 коммент.:

Отправить комментарий

BTemplates.com

Общее·количество·просмотров·страницы

Технологии Blogger.

Wikipedia

Результаты поиска

Translate